Monday, February 21, 2011

Nak jadi JAHAT ke Nak jadi BAIK?

terkejut pulak kengkawan tengok tittle kat atas tu yer..tetiba dah lama tak bersiaran, alih2 keluar pulak post macam tu...pening apa acik aza nie!

tadi tengah dok lepak2, teringat pulak dengan kawan lama aku kat ITM dulu, Fiona namanya. Ada satu petang tu on the way nak ke kelas dia pernah tanya aku; ja, kalau dalam hidup nie ko di bagi 2 pilihan dan ko hanya boleh pilih satu apa yang ko pilih, 1) jadi baik tetiba jadik jahat orang akan ingat ko sampai bila2 atas kejahatan ko tu! 2) jadik jahat tetiba jadik baik dan orang akan ingat ko tetap jahat dan baik ko tu hanyalah pura2....mana yang akan ko pilih?

terkonpius aku dengan soalan tu, aku tak nak jawab sebenar-benarnya, sebab dua-dua soalan tu sama ajer; pemikiran biasa manusia selalu anggap kalau dah sekali kita buat jahat orang akan ingat kita ni jahat sampailah bila2 walaupun kita dah insaf.....demi nak jaga hati kawan aku jawab jugaklah soalannya....so aku pilih yang no. 2, jadi jahat then jadik baik....biarlah orang tetap ingat aku pura2 baik atau apa pun, yang penting aku sempat bertaubat dan buat perkara2 yang baik...perrggghhh...jawapan tak hengat..!

kalau korang, apa yang korang jawab?

No comments:

Post a Comment